Varend Erfgoed (VE)

Boten van VDMS-leden worden bij aanname getoetst op de VDMS aannamecriteria. Na acceptatie kunt u als lid met de geaccepteerde boot deelnemen aan VDMS evenementen, waaronder de Nationale Sleepbootdagen in Vianen en Zwartsluis.

Is uw boot 50 jaar of ouder, dan krijgt deze in beginsel automatisch de status “Varend Erfgoed” (de commissie behoudszaken kan in bijzondere gevallen anders besluiten). Deze status is van belang voor b.v. deelname aan evenementen als Sail. Ook krijgt Varend Erfgoed korting in diverse havens. Leden met een Varend Erfgoed boot kunnen bij de FVEN een Varend Erfgoed pas en/of wimpel bestellen. Zie onderaan dit artikel voor de bestelprocedure. VE-passen zijn 5 jaar geldig.

Varend Monument® (VM)

U kunt er tevens voor kiezen om uw boot voor te dragen als Varend Monument®. Hiervoor moet deze voldoen aan aanvullende criteria en tevens geschouwd worden. Kosten voor het schouwen zijn €75,-
Elke 5 jaar moet de VM pas verlengd worden, elke 10 jaar moet een nieuwe schouw plaatsvinden. Leden met een Varend Monument® kunnen bij de FVEN een Varend Monument® pas en/of wimpel bestellen. Zie onderaan dit artikel voor de bestelprocedure.

Klik hier om uw boot als Varend Monument® aan te melden.

Verlenging Varend Monument®

De Varend Monument® status moet elke 5 jaar verlengd worden. Elke 10 jaar moet de boot opnieuw geschouwd worden, kosten zijn €75,-. Verlengt u de status niet, of voldoet de boot niet meer aan de VM criteria, dan verandert de status automatisch naar Varend Erfgoed.

Klik hier om verlenging van uw Varend Monument® status aan te vragen.

Aanvragen VE/VM pas en/of wimpel

Staat uw boot in het register, dan kunt u daarvoor een pas aanvragen. Deze pas heeft hetzelfde formaat als een creditcard. Op de achtergrond van de pas wordt de foto geprint van uw schip. Deze foto kunt u uploaden tijdens het bestelproces.

Ga naar de FVEN-winkel om de pas te bestellen.
In de FVEN-winkel kunt u ook vlaggen en wimpels bestellen.