Veerpont Voorvliet van B de Haan uit Spakenburg.

Deze week zo vlak voor de jaarlijkse Nationale Sleepbootdagen kon ik moeilijk een sleepboot vinden voor mijn rubriek op de VDMS site. Na een uurtje zoeken was ik nog nergens, had nog geen letter getikt maar toen verscheen de mooie en goed onderhouden klassieke veerpont Voorvliet op mijn scherm.

Dit betreft een bekende Veerpont uit Spakenburg, je komt haar regelmatig tegen tijdens sleepboot evenementen op en rond de randmeren. Waar deze in 1938 gebouwd is – in opdracht van Provinciale Waterstaat Utrecht als Motorveerboot IV – is mij niet bekend. Het inmiddels 85-jaar oude scheepje wordt nog steeds aangedreven door haar eerste motor, een Kromhout 20 pk uit 1938. Waar het scheepje als veerpont heeft gevaren is mij ook niet bekend, wel kan ik vertellen dat ze jaren heeft gevaren voor de Kantonniers te Oudewater. Ook kwam ik nog een tweede naam van deze kleine veerpont tegen, na Motorboot IV zou de naam Gein nog enige tijd op de boeg hebben gestaan.

In 1988 deed Rijkswaterstaat afstand van de veerboot, dus neem ik aan dat B de Haan de enige particuliere eigenaar is geweest tot op heden.

De foto maakte ik tijdens de Nijkerkse Sleepbootdagen 2008.

Jan Weij, 14 mei 2023