Gebouwd door Scheepswerf H Kroeze te Hoogezand. Opdrachtgever voor de bouw en 1e eigenaar was J. Bakker wonende te Groningen. Eerste en ook nog steeds huidige motor een echt Nederlands product, een 50 pk 2 cilinder Brons “Bakjesknapper”, evenals de Aagje B gebouwd in 1920. Eerste naam van deze klassieke sleepboot was Maria.

Tot 1967 zou de naam Maria op de boeg blijven staan ondanks ze inmiddels 47 jaar oud was en de boot diverse malen van eigenaar wisselde. In de jaren 1967-1977 kreeg ze eerst de naam To en later Gerwi op de boeg. Vanaf 1979 werd Reint Roelofs eigenaar van deze mooie sleepboot en gaf haar de naam Aagje B weer terug. De B achter de naam Aagje staat volgens mij voor de naam van de eerste eigenaar J Bakker.

Tot 2012 blijft deze scheepsmotoren liefhebber eigenaar van de Aagje B. Reint werd na de oprichting van de VDMS de beheerder van de scheepsmotoren bibliotheek van deze club. Vanwege lichamelijk ongemak moest hij de Aagje B weg doen en deze mooie hobby opgeven. In 2020 kwam de Aagje B in bezit van P. Pietersma & MPA Pelster uit Grootegast die haar de eerste naam Maria teruggaven. In 2022 werd H.J. Verhoeven de nieuwe eigenaar en kwam de naam Aagje B. weer op de boot!

Jan Weij
8 januari 2023